Stel je hebt een video laten maken en je wilt die op je website plaatsen. Dan zijn er in eerste instantie drie mogelijkheden. Je kunt er voor kiezen om de video op je eigen webserver te zetten, op een aparte videoserver die je zelf beheert, of op een extern video hosting platform zoals YouTube, JW Player, Vimeo of Wistia.
Veel mensen denken bij video hosting onmiddellijk aan YouTube. Dat is niet zo gek, want het is met afstand het meest populaire video hosting platform en het is nog gratis ook. YouTube verdient zijn geld met video advertenties en deelt in de opbrengsten van creators die videocontent tegen betaling (achter een betaalmuur) aanbieden.
Wat zijn de voordelen?
1. Google houdt van YouTube
Video’s die je op YouTube zet worden door Google geïndexeerd en kunnen dus hoog eindigen in de zoekresultaten van Google, mits je aan een aantal belangrijke voorwaarden hebt voldaan. Zoals het invullen van de juiste titel, een goede omschrijving en relevante metatags bij je YouTube video. Denk hierbij steeds aan de belangrijkste zoekwoorden waarop je wilt dat je video gevonden wordt.
Maar let op: hiermee genereer je nog geen traffic naar je eigen website, maar naar YouTube! Met een video sitemap of een kant-en-klare Video SEO plugin (in dit geval beide voor WordPress) kun je er voor zorgen dat je video niet alleen hoog scoort in Google maar ook zorgt voor traffic naar je eigen website.
2. YouTube is na Google de meestgebruikte zoekmachine
Een ander voordeel van video hosting op YouTube is dat veel mensen (vooral jongeren) het platform primair als zoekmachine gebruiken. Niet alleen voor entertainment, maar ook voor serieuzere zaken.
Wanneer jongeren bijvoorbeeld overwegen om scheikunde te gaan studeren tikken ze gewoon ‘scheikunde studeren’ in YouTube in. Zorg als opleider dus vooral dat je gevonden wordt met een wervingsvideo die voorzien is van de juiste titel, een goede omschrijving en relevante metatags.
3. YouTube is een sociaal netwerk
YouTube is ook een sociaal netwerk. Je kunt je YouTube kanaal maximaal afstemmen op je doelgroep en optuigen met een fraaie header, een korte trailer die communiceert waar je kanaal over gaat en afspeellijsten waarin je je video’s per thema of opleiding kunt groeperen.
Gebruikers kunnen zich op je YouTube kanaal abonneren en worden, als ze dat willen, automatisch via e-mail op de hoogte gehouden wanneer je een nieuwe video op je YouTube kanaal publiceert. Verder biedt YouTube tal van mogelijkheden om je video te delen en om de dialoog met je kijkers aan te gaan. Ze kunnen je video ‘Leuk’ of ‘Niet Leuk’ vinden en er commentaar op geven.
Wat zijn de nadelen?
1. Je kunt de YouTube video player niet aanpassen
Je hebt als gewone gebruiker geen enkele controle over de functionaliteit en vormgeving van de YouTube video player. Het enige wat je kunt instellen is het formaat waarop de video in de webpagina moet komen. Meer niet. Je kunt de kleurstelling van de video player dus niet aanpassen aan je huisstijl of website design.
2. Je kunt je video’s op YouTube niet beveiligen
Het is vrij eenvoudig om zonder toestemming video’s van YouTube te downloaden. Stel je hebt een mooie corporate video laten maken, dan wil je niet dat Jan en alleman daar mee aan de haal gaan. Je wilt niet dat anderen er ongevraagd delen van gaan gebruiken of kopieën van gaan verspreiden.
Als je je video op YouTube zet kun je dat niet voorkomen. Met een eenvoudig te installeren browser plugin kan iedereen in een oogwenk een video van YouTube downloaden. JW Player biedt met ‘signed urls‘ wel de mogelijkheid om je videocontent te beveiligen.
3. YouTube beveelt andere video’s aan
Aan het einde van de ingesloten (embedded) YouTube video op je site worden aanbevelingen naar andere video’s op YouTube getoond. Dit kun je niet voorkomen. Wel kun je d.m.v. een parameter aangeven dat de aanbevolen video’s van hetzelfde YouTube kanaal moeten komen als de video die net bekeken is.
Wat zijn goede alternatieven (in alfabetische volgorde)?
1. JW Player
Behalve een state-of-the-art video player biedt het JW Player video hosting platform vergaande mogelijkheden tot integratie met video advertentie systemen. JW Player is dan ook zeer geliefd bij uitgevers en andere partijen die geld willen verdienen met het vertonen van video advertenties. Ga voor meer info naar de JW Player website.
De JW Player is een ontwerp van Nederlandse bodem. Het bedrijf heeft vestigingen in o.a. New York, Londen en Eindhoven. Bekijk de documentaire over Jeroen Wijering, de maker van de JW Player.
2. Vimeo
Aanvankelijk opgezet als gratis video hosting platform voor filmmakers om hun creaties aan de wereld te tonen. De gratis versie mag dan ook niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Daarnaast biedt Vimeo ook betaalde accounts aan waarbij dat wel mag. Met meer opslagruimte, meer dataverkeer, uitgebreidere statistieken en videomarketing tools voor lead-generatie. Ga voor meer info naar de Vimeo website.
3. Wistia
Wistia biedt zakelijke gebruikers geavanceerde functies op het gebied van videomarketing. Zo biedt Wistia uitgebreide mogelijkheden tot integratie met CRM systemen en andere online platformen zoals MailChimp en Zendesk. Ga voor meer info naar de Wistia website.
Daarnaast zijn er nog vele andere professionele video hosting platformen, zoals Jet-Stream, Vixy Video, Brightcove en Kaltura. Laatstgenoemde is ook beschikbaar als open-source video platform om zelf te installeren.
Tot slot
De keuze is afhankelijk van het doel wat je wilt bereiken met je video’s. Met welk platform kun je dat doel het beste bereiken tegen een acceptabele prijs?
Maak een checklist. Kun je de video player aanpassen aan je wensen? Beschikt de video player en het platform over de functionaliteit die je nodig hebt? Waar bevindt je doelgroep zich, waar staan de servers van het platform en hoe worden de video’s gedistribueerd? Welk prijskaartje hangt er aan?
Wil je advies of hulp bij het opzetten van een video hosting platform voor je organisatie? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.